top of page

Een schip op drift, of dat compleet is vastgelopen in de modder, is lastig weer op koers te krijgen. Met de juiste kapitein, de juiste stuurlui én de juiste bemanning, zal het lukken het tij te keren. Er is altijd een aantal bemanningsleden die gaan muiten, wat de boel aardig kan ondermijnen. Dan is het zaak het overgrote deel van de bemanning aan boord te houden met de neuzen in de juiste windrichting op weg naar het doel. En ook als er een eenzame ziel, roepende vanuit het kraaiennest meent dat er al heel lang land in zicht is, maar het harde werken voornamelijk aan anderen overlaat, vertrouw dan maar op de roerganger. Hij zal rust brengen door de rust te bewaren en het schip weer vlot trekken!

 

“Bloemendaal, karakter aan de kust!”: een inmiddels gevleugelde uitspraak van onze burgemeester. En karakter hebben we getoond, afgelopen 26 september tijdens de raadsvergadering in onze vernieuwde raadszaal. Een mooi staaltje lokale politiek.

Ik zit nu anderhalf jaar, namens de Vrijzinnig Democratische Bond, in de gemeenteraad van Bloemendaal. Deze raadsperiode begon met een, licht politiek getinte, boodschap van onze burgemeester. Mag een burgemeester wel dergelijke politiek bedrijven? Wat mij betreft wel, zeker als het algemeen belang van een gemeente in het geding is….en dat was het!

Met alle politieke ervaring, die ik in mijn leven heb opgedaan, heb ik veel meegemaakt. Wat ik nu al in anderhalf jaar tijd in Bloemendaal meemaak is nieuw. Ik kwam in een bestuurscultuur terecht, die volstrekt lam was gelegd, waar de angst regeerde en waar iedereen vooral onder het maaiveld…of in ons geval….onder de zeespiegel, wilde blijven!

De boodschap was duidelijk en zo zijn wij, als positief kritische partij, de eerste stappen gaan zetten om het vertrouwen van de burger in de politiek te doen herstellen. Omdat ik in mijn leven zelden of nooit de weg van de minste weerstand heb gekozen, was mijn eerste doel de muiters mee te krijgen om het hogere doel te bereiken…”een beter Bloemendaal”. Na een half jaar moest ik helaas toegeven, dat deze muiters vooral bezig zijn hun eigen persoonlijke doelen te bereiken en überhaupt geen interesse hebben in een beter Bloemendaal. Operatie mislukt, maar patiënt nog lang niet overleden.

Dan maar proberen de rest uit de kast te krijgen en als constructief geheel, samen met het dagelijks bestuur onder leiding van roerganger Roest, die finale streep te zetten onder dat moeizame verleden.  Nu focussen op de toekomst en op datgene dat Bloemendaal beter gaat maken; beter voor de inwoners, beter voor de ondernemers.

Het tij is gekeerd! De raadsleden zijn het beu en durven elkaar weer recht in de ogen te kijken en aan te spreken op de verantwoordelijkheid, die men is aangegaan. Dat dit simultaan is gebeurd, met een prachtig artikel in het Haarlems Dagblad, is pure winst voor Bloemendaal. Een veelzeggend artikel, waarin het overgrote deel van de Bloemendalers wil dat we een dikke streep zetten onder het verleden. Inwoners van gemeente maken zich veel meer zorgen over de toekomst, over de huisvesting van hun kinderen, over hun ouders, de jeugdzorg, het onderwijs, de sportverenigingen en muziekschool, de bibliotheken en ons groen…en vooral hoe we dat allemaal gaan financieren.

De begrotingsbehandeling in oktober komt er weer aan. Van VDB mag u verwachten dat wij weer kritische noten gaan kraken. VDB blijft aansturen op het maken van de juiste keuzes ten gunste van de Bloemendaalse burger en ondernemer; het doorvoeren van bezuinigingen en het doen van de juiste investeringen.

Er zal best nog wat worden nageprutteld door de onwelwillenden, maar ik geloof niet dan hun invloed op wat de bevolking wil en waar het overgrote deel van deze gemeenteraad inmiddels voor staat, nog erg groot zal zijn.

Met de wind weer in de zeilen en de blik gericht op de horizon gaan we op weg naar een beter en beter bestuurbaar Bloemendaal!

bottom of page