top of page

In gesprek met….Ray Goossens

Als kennisleverancier in de IT weet Ray Goossens als geen ander hoe belangrijk het is om kennis te vergaren, kennis te vergroten en kennis te delen. Zijn bedrijf heet niet voor niets Pro-Act IT. Alleen met een proactieve houding verleg je grenzen en kom je vooruit. Als zakenvriend zet Ray zich al jaren in voor het Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding, kortweg het KWF. Tot vijf maal toe nam hij deel aan de Alpe d’Huzes en in 2018 ook voor het eerst aan de Swim to Fight Cancer Haarlem, met drie teams. Ook dit jaar staat Pro-Act IT weer garant voor drie teams, maar zal Ray zijn medewerkers vanaf de kant aanmoedigen en zwemt hij ditmaal zelf niet mee.

 

Ray’s beide ouders zijn getroffen door kanker. Zijn ouders waren nog volop in bedrijf in hun slagerij aan de Rijksstraatweg in Haarlem, toen zijn moeder te horen kreeg dat ze borstkanker had. Vader Ton bedacht zich geen twee keer, verkocht de zaak en heeft al zijn tijd en energie gestopt in de zorg en het herstel van zijn vrouw. Ray’s moeder overleefde de kanker en leeft nog altijd.


Toen vader Ton 59 was, kreeg hij zelf de mededeling dat hij kanker had. Slokdarmkanker met uitzaaiingen in de lever. Eigenlijk direct werd hij door de specialisten opgegeven: “Als men toen de kennis had gehad die we nu hebben, was mijn vader er waarschijnlijk nog geweest”, constateert Ray met pijn in zijn hart. De vraag waarom Ray een doel als de Swim to Fight Cancer steunt, hoef ik dus niet te stellen. 


In de jaren dat Ray deelnam aan de Alpe d’Huzes heeft het gehele team allerlei acties bedacht om geld bijeen te brengen voor het KWF. Speciale Races op het circuit van Zandvoort, bootcamps en bingo’s in de buurt. Voor de sportieve Ray was meedoen aan de Alpe d’Huzes overigens géén keuze: “Iedere Nederlander zou dit moeten meemaken”. Met goede vrienden, die allemaal een eigen reden hadden om deel te nemen aan de koers, vormde Ray in 2013 een team en schreef zich in. Voor hun tweede editie kreeg één van zijn teamgenoten te horen dat zijn vrouw uitgezaaide borstkanker had. Vanaf het jaar daarna gingen alle vrouwen van het team mee naar Frankrijk om tevens deel te nemen. De vierde editie hebben ze helaas zonder haar moeten verrijden. Nog één keer wil Ray, nu samen met zijn twee zoons Bas en Sam en een paar goede vrienden, de koers rijden in 2023.


Via de Haarlemse Ondernemersprijs, waarvan zowel Ray als Mariëlle jurylid zijn geweest, raakte hij bekend met De Swim en hoefde geen seconde na te denken om ook daarvoor een aantal teams op te lijnen. Met trots vertelt Ray dat ze in 2018 best veel geld hebben opgehaald en dat ook nu weer van plan zijn. Sommige teamleden zijn nieuw, anderen deden ook in 2018 mee: “in 2018 zwom ik zelf mee, maar ik moedig ons team nu lekker aan vanaf de kade.”


Op de vraag of kanker er voor heeft gezorgd dat Ray het iets rustiger aan is gaan doen, moet hij schoorvoetend toegeven dat hij nog wel iets te hard werkt en veel stress heeft. Met bijna 600 werkzame mensen heeft hij veel ballen in de lucht te houden voor grote en belangrijke opdrachtgevers. Wel laat hij jaarlijks een pre-scan doen: “met zoveel kanker in je familie word je je wel bewust van je eigen kwetsbaarheid.”
 

bottom of page