top of page

In gesprek met…..Masha Vos

 

Terwijl de flamingo’s over haar huis, nabij de prachtige Spaanse salinas vliegen, bereidt de 57-jarige Masha Vos zich mentaal voor op de Swim to Fight Cancer op zondag 4 juni aanstaande in Haarlem. Al eerder zwom zij mee in 2019 en vliegt er nu speciaal voor terug naar Nederland: “ik vind dit zo’n belangrijk doel, hier zet ik mij vol overgave voor in.” Samen met haar operationeel manager Derk Fontein en supermarktmanager Ronald van Eimeren treedt zij zondag aan voor de twee kilometer door de Haarlemse grachten.

 

In haar persoonlijke omgeving heeft Masha veel mensen verloren aan kanker, waaronder haar moeder en stiefmoeder, vecht haar nichtje in de Verenigde Staten nog dagelijks tegen deze afschuwelijke ziekte – die zij tot tweemaal toe overwon - en moet nu zij met lede ogen aanzien hoe de negenjarige dochter van een goede vriendin eenzelfde strijd aan het aangaan is.

 

Na een carrière als tandartsassistente en mondhygiëniste, openden Masha en haar man Peter in 1999 hun eerste Albert Heijn supermarkt in Koog a/d Zaan. Inmiddels bezitten zij als AH franchisenemers vijf supermarkten, vier Gall en Gall winkels en een Etos. De meeste winkels staan in Haarlem, één supermarkt en één Gall & Gall in Koog. Masha heeft als algemeen directeur de dagelijkse leiding over het bedrijf. Echtgenoot Peter is niet meer operationeel, maar als aandeelhouder en commissaris nog altijd betrokken.

 

Het grootgrutten zit de Vosjes in het bloed. Grootvader De Vos ging als marktkoopman met een kar langs de deuren en ook vader runde een supermarkt. Als onderneming steunen zij met grote regelmaat lokale doelen: “voor de buurtbarbecue hoeven ze niet bij ons aan te kloppen, maar voor acties met de focus op gezondheid en vooral voor jongeren staan wij zeer open.” De maandelijkse emballage actie, waarbij hun klanten ervoor kunnen kiezen om hun statiegeld te doneren, leverde nu al méér dan € 1.500,- op voor de Swim. De donatieteller voor zondag is inmiddels de € 5.000,- gepasseerd.

 

Ondanks het feit dat de onderneming veel van Masha vraagt, realiseert zij zich heel goed dat het leven uit zoveel méér bestaat dan uit werk en inkomen. Zij creëert steeds meer tijd om de gezonde balans te vinden tussen werken en het vrije leven. Een recente retraite op Ibiza inspireerde haar en haar man om te investeren in vakantiewoningen in Spanje, waar mensen straks even bij kunnen komen van de dagelijkse ratrace. Met hun steun aan de Swim hopen zij dat we op een gegeven moment tegen elkaar kunnen zeggen dat kanker niet meer die ziekte is waaraan we doodgaan: “Er is al zoveel bereikt, maar we zijn er nog niet!”

bottom of page