top of page

Mooie Nel

 

Het is maandag 8 mei 2023 rond de klok van 19.00 uur als zo’n dertig mensen klaar staan op het terras van Paviljoen Loef aan de Mooie Nel voor de eerste training van de Swim to Fight Cancer 2023. Op 4 juni zullen duizenden zwemmers aantreden om de gemiste Swim van 2022 te gaan zwemmen in de wateren van Haarlem. Na de coronajaren en het blauwalg debacle van afgelopen jaar is men meer dan gedreven om nu echt hun persoonlijke uitdagingen aan te gaan en geld bijeen te brengen voor méér en beter kankeronderzoek. Op dit moment is de teller de half miljoen Euro gepasseerd.

 

Onder hen de jongste deelneemster Roosmarijn, slechts 11 lentes jong. Vlak voor de Swim zal zij de leeftijd van 12 jaar bereiken om een dag later de 500 meter te gaan zwemmen. Vanaf de kant aangemoedigd door vader Edward en opa Frans springt zij dapper het water in. Koudwatervrees heeft zij zeker niet, wetende dat de temperatuur van het water op dat moment nog maar 16,5 ͦC is. Onze professionele trainers geven alle deelnemers nog de nodige instructies over zwemtechnieken, onderkoeling en kramp en drukken iedereen op het hart dat veiligheid boven alles gaat. Het is niet niks om ongetraind te zwemmen in open water. Het dragen van een wetsuit en zwemmen met een zwemboei is dan ook verplicht gesteld vanuit de organisatie.

 

Roosmarijn is een gedreven meisje en in alles fanatiek. Bij hockeyclub Rood-Wit in Aerdenhout is zij volop in training als keeper, maar ze liep ook mee met een run om geld in te zamelen voor de Oekraïense oorlogsvluchtelingen. De reden om deel te nemen aan de Swim is ingegeven door het verlies van haar opa aan darmkanker, maar toch ook omdat haar moeder de ongeneeslijke ziekte Multiple Sclerosis heeft.

 

Na afloop van de training spreek ik Esther de Meijer (45) en Jessie Baas (25). Esther kreeg tot tweemaal toe borstkanker, in 2014 en in 2017. Inmiddels is ze genezen verklaard en heeft zij haar leven weer opgepakt. Ooit werkte ze als projectmanager voor een digital design bureau, maar liet zich omscholen tot verpleegkundige: “Ik weet nu wat het is om te vechten voor je leven. De reden dat ik me heb laten omscholen is om nu in de gelegenheid te zijn anderen te helpen.”

 

Tijdens haar opleiding in het ziekenhuis ontmoette Esther collega Jessie Baas. Bij Jessie komt in de familie gelukkig geen kanker voor en ook is zij nog niet geconfronteerd met kanker in haar naaste omgeving. Als verpleegkundige in de thuiszorg heeft zij natuurlijk wel te maken met mensen die ziek en hulpbehoevend zijn. Beiden werken zij voor Zorgbalans. In Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer hebben thuiszorgorganisaties Zorgbalans en Amstelring Wijkzorg de handen ineengeslagen met het Spaarne Gasthuis en Zilveren Kruis. Zo wordt zorg voor patiënten met kanker naar huis verplaatst. Thuis nemen de thuiszorgorganisaties de behandelingen over onder verantwoordelijkheid van de oncologen van het Spaarne Gasthuis. Hierdoor hoeven patiënten minder naar het ziekenhuis.

 

Jessie werd geattendeerd op de Swim door Esther en schreef zich direct in. De training was ze erg meegevallen en zij hebben er alle vertrouwen in dat zij op 4 juni aanstaande de eindstreep zullen halen!

bottom of page