top of page

De aanhouder wint !

Afgelopen zondag 4 juni was het dan eindelijk zover. Na de coronapandemie en ook nog het blauwalg debacle van vorig jaar, waren de omstandigheden voor de Swim to Fight Cancer Haarlem nu uitermate gunstig. Zowel de kwaliteit, als de temperatuur van het water waren optimaal, maar ook de zon scheen de hele dag voor de ruim 400 zwemmers die, om precies te zijn € 581.454,23 bij elkaar zwommen als bijdrage aan méér en beter kankeronderzoek. De trotse burgemeester Jos Wienen loste het startschot, waarna de eerste helden hun sprong in het Spaarne waagden. 
 

Rond 11.00 uur die dag arriveerde ik op mijn fietsje aan het Haarlemse Spaarne. Ik had mij voorgenomen rustig te beginnen met een heerlijk kopje koffie. Om mij heen kon ik goed waarnemen hoe honderden vrijwilligers al uren bezig waren met alle voorbereidingen voor de Swim. De stevige Noorderwind maakte het de lichtblauwe loper aan de overzijde nog behoorlijk lastig, maar gewapend met duct tape losten de lichtblauwe brigade dat probleem snel op. 


Nog vóór mijn koffie was gearriveerd, werd ik aangesproken door een eerste deelnemer die de weg zocht naar de Houtmarkt om zich aan te melden en om te kleden. Het was de 56-jarige Paul Heijnen. In zijn dagelijkse leven werkt hij bij Bike Planet in de Gierstraat, in zijn vrije tijd is hij actief lid van Triathlon Vereniging IZGS (In Zeer Goede Staat). Samen met drie clubmaatjes, waaronder de 73-jarige Peter - wiens naam ik eigenlijk niet mocht noemen - nemen zij vandaag deel aan de Swim. Hun bijdrage is tweeledig: natuurlijk steunen zij in eerste instantie het goede doel, maar grijpen deze gelegenheid ook aan om een persoonlijke prestatie te leveren.


Met de koffie achter de kiezen besloot ik een kijkje te gaan nemen bij de inschrijfbalie. Langs de kade had zich al menig toeschouwer, compleet met koelbox en krentenbollen, geïnstalleerd om de zwemmers aan te moedigen. Sommigen om een kennis of familielid dat meezwom te supporten, anderen kwamen gewoon als trotse Haarlemmers om hun steun te betuigen. Onderweg stuitte ik op Arno Beliën. Hij had zich al ingeschreven en omgekleed en zat zich, met de stralende zon in zijn gezicht, mentaal voor te bereiden op wat komen ging. Doordeweeks runt hij zijn eigen administratiekantoor, vandaag gaat hij de sportieve uitdaging aan en zwemt hij de vier kilometer: “Mensen met kanker hebben iedere dag een uitdaging. Dit is wel het minste dat ik kan doen om iets bij te dragen.” De vorige keer zwom Arno de twee kilometer en na vier maal trainen zag hij de vier kilometer helemaal zitten. Ook Arno werd in zijn naaste omgeving geconfronteerd met kanker en prijst zich iedere dag gelukkig dat hij gezond is. Naast zwemmen doet hij veel aan fitness, hardlopen, wandelen en fietsen, alles om in goede conditie te blijven.


Naast de inschrijfbalie, waar de rij met deelnemers inmiddels aardig aan het groeien was, bevond zich de stand met het massageteam. De fysiotherapeuten Emile, Ewout, Simon, Evi, Patrick en Jennifer van Swim partner FysioExpert, staan klaar om de deelnemers een warming-up te geven, maar vooral om de zwemmers na afloop de nodige fysieke bijstand te verlenen: “De meest voorkomende klachten zijn kramp in de kuiten en pijn in de schouders en nek”, aldus Emile van Beijeren: “FysioExpert heeft veel oncologische klanten en zet zich derhalve graag in voor dit bijzondere evenement.”


Onderweg naar het starteiland sprak ik Jan Willem van kanovereniging De Trekvogels, die samen met vier clubgenoten, de zwemmers begeleidt. Zij voeren in 2018 voor het eerst mee: “Wij hebben ons nu officieel gemeld bij de organisatie omdat wij graag een steentje willen bijdragen aan de Swim. Veel zwemmers maken gebruik van een zwemboei, maar niet iedereen. Dan is het heel fijn als je even kunt aanhangen aan één van onze vier kano’s, als je er even doorheen zit.”


De Haarlemse kapper Jeroen Schultheis schreef zich al twee keer eerder in, maar vandaag is het dan zover. De eerste keer moest hij afzeggen vanwege een blessure aan zijn elleboog, de tweede keer gooide de blauwalg roet in het eten. Het spreekwoord ‘driemaal is scheepsrecht’ gaat helemaal op voor Jeroen. Eerder zwom hij de Amsterdamse City Swim en de zwemtocht van Den Helder naar Texel. Jeroen begon al op zijn zesde met fanatiek zwemmen. Vandaag zwemt hij voor de allereerste keer in pak…een hele nieuwe ervaring! Jeroen verloor zijn moeder aan kanker. Hij zwemt zijn vier kilometer borstcrawl vandaag ter nagedachtenis aan haar. Samen met zijn vrouw Marlies, nam hij de kapsalon over van zijn ouders, die het op hun beurt weer overnamen van grootvader Schultheis die de zaak begon in 1930. Zijn trouwe clientèle heeft hem voor vandaag goed gesponsord!


In het kader van ‘veiligheid vóór alles’ heeft de Swim Haarlem de Reddingsbrigade uit Den Helder gevraagd of zij het evenement willen ondersteunen. Met een heel team aan vrijwilligers, overigens allemaal fanatieke zwemmers, rukten zij uit om mee te varen, te suppen en ook in het water in te staan voor de veiligheid van de zwemmers. Aan de kade verlenen zij EHBO indien nodig. Vanuit hun eigen ervaring met de eerder genoemde zwemtocht van Den Helder naar Texel, zijn onderkoeling en kramp de meest voorkomende klachten.


Terug op de Houtmarkt liep ik, in vol ornaat, de mensen van Rabobank MRA tegen het lijf. André, Sandra, Ingrid, Rob, Joyce, Linda, Wendy en Robert vormen samen de twee businessteams die een kleine € 6.000,- bij elkaar hebben gehaald voor deze editie van de Swim. Op de vraag of ze veel hebben getraind krijg ik geen eenduidig antwoord, maar ik meen dat er wel wat geoefend is in zwembad de Houtvaart. Nadat ik hen veel sterkte heb gewenst met deze dappere onderneming, zette ik weer voet naar het ponton om de volgende wave te zien starten.


Onderweg liep ik een stukje op met Peter Vroom, Guido Spaans, Paul Huiboom en Huib Slinghs van Hoogheemraadschap Rijnland. U weet wel, die club die vorig jaar het water afkeurde, maar gelukkig dit jaar goedkeurde! En laten we niet vergeten dat het weer toen ook niet echt mee zat. Nee, achteraf gezien hebben we vandaag veel mazzel. De Rijnlandse Daltons, zoals ze zichzelf noemen, zwemmen met zijn vieren de twee kilometer en wel voor een bedrag van ruim € 6.000,-. Met een rustig schoolslagje in het vooruitzicht, duiken zij zo straks vol vertrouwen het schone Spaarne in.


Ik sta nog even stil bij twee dames die net een hart onder de riem gestoken krijgen van hun achterban, alvorens zij gaan beginnen aan hun uitdaging. Voor Djamilla is het een heel bijzondere dag: zij viert vandaag haar vijfjaarsoverleving. Na de diagnose schildklierkanker werd zij geopereerd en kreeg zij een radioactieve behandeling. Verlost van de kanker springt zij straks het water in omdat onderzoek naar kanker zo ontzettend nodig blijft. Vriendin Ramona zwemt mee om haar vriendin te steunen, maar ook vanwege haar eigen moeder die nu in de laatste behandelfase is aanbeland voor haar borstkanker. 


Aangekomen bij het ponton staan Marco Baldan en Blanca Sanchez klaar voor hun warming-up. Beiden gaan straks het water in voor hun vier kilometer. Zij hebben elkaar zojuist ontmoet en deelden hun ervaringen. Marco verloor zijn vader aan kanker en ook Blanca heeft veel familieleden en vrienden verloren. Voor Marco is het niet zijn eerste Swim. Al eerder deed hij mee aan de Amsterdamse City Swim en in Ouderkerk a/d Amstel. Op dit moment traint hij voor lange afstandswedstrijden, onder meer in het Zwitserse Zürich.


Na een moment van stilte, om iedereen die er vandaag niet bij kan zijn te herdenken, wordt er afgeteld voor de eerste zwemmers. Na het startschot van burgemeester Wienen gaat de Swim 2023 van start. Het zijn de borstcrawlers, goed voor vier kilometer per persoon, die als eerste een nat pak haalden. Burgemeester Jos Wienen is zienderogen trots. Trots op de stad, trots op de deelnemers en de organisatie, op trots alle vrijwilligers die zich zo onvoorwaardelijk inzetten voor dit mooie evenement.


Zangeres Marleen Bijleveld schreef voor de gelegenheid het nummer ‘Spring’ dat zij hier vertolkt: “Ik wilde er erg voor waken een al te droevig of al te vrolijk liedje te schrijven. Ik wilde echt de essentie van de zaak uitdrukken. ‘Spring’ is een fight song dat iedereen moet aansporen wat te gaan doen, en dat is waar we hier vandaag mee bezig zijn.” Later op de dag zingen ze nog een aantal nummers met haar jongste leerlingen van muziekschool Haarlem. 
Ik beweeg mezelf in de richting van de sponsorboot van Rederij ’t Smidtje, één van de sponsoren van de Swim Haarlem. De eerste die ik daar tegen het lijf loop is Ray Goossens van hoofsponsor ProAct. Zijn businessteams trekken vandaag, al zwemmend, collega Remco mee op een kano. Remco kan helaas zelf niet meer meezwemmen, maar móest mee! Remco spaarde al zijn inkomsten uit overwerk (zo’n € 10.000,-) op om te doneren aan het KWF. Met speciale toestemming van de organisatie kan zijn bijzondere inzet op deze manier toch ‘gevierd’ worden. Achteraf heeft Remco toch wat last van zijn rug: “het bootje was niet heel stabiel en het viel nog niet mee om rechtop te blijven zitten. Het bootje had geen rugleuning.”


Met een ietwat gespannen blik staat ook Nicole Broersma, met haar businessteam van Handelsbanken, klaar voor hun deelname. Nicole heeft er net een lange treinreis opzitten: “ik moet nog even landen, maar als ik strak in het water lig, zal het wel weer gaan.” Aan de kant staan haar goede vrienden Sacha en Hans, die al twee jaar supporten. Sacha heeft nog even overwogen om mee te zwemmen, maar Hans is meer een vakantiezwemmer. Als ik Daan, Nicoline, Bastiaan en Nicole na hun prestatie weer ontvang op de boot, is de sfeer opperbest. Nicole lijkt eerder een doorstart te hebben gemaakt en blaakt van de energie, zoals we haar kennen. Wederom heeft zij, met haar team een geweldige prestatie neergezet.


Terwijl ik in de verte dweilorkest De Schuimkragen het nummer Eres Tu (Songfestival 1973, inzending Spanje) hoor aanzetten, worden de eerste biertjes geopend op de sponsorschuit. Samen met directeur Ruud de Graaf van sponsor Vanhier Accountants & Adviseurs wacht ik op de terugkomst van zijn team. Net als hoofdsponsor ProAct liet ook Ruud speciale Vanhier zwempakken ontwerpen en is steevast van plan van de Swim een terugkerend event te maken voor zijn bedrijf: “dit jaar hebben we één team, bij de volgende editie zeker twee.” Op de uitnodiging om tegen die tijd met het Vanhier team mee te zwemmen, ga ik natuurlijk graag in. Dit jaar zwom Vanhier een kleine € 3.000,- bij elkaar. Lars Hof, Marcel Slotboom en Marit Schipper komen als eerste aan op de boot. Held Patrick Voorn volgt iets later, vergezeld van een trotse vrouw en zoon. Voor Patrick was dit echt een grensverleggend event: “het was afzien, maar ik ben superblij dat ik het heb gehaald!” De enige dame in het team, trots op haar 67 minuten, heeft vooral moeite gehad met het aan- en uittrekken van het pak. Ruud kan een heuse accountantsgrap natuurlijk niet laten en hoopt vooral dat de pakken goed aftrekbaar zijn. 


Terugkijkend op een mooi dag, met wat lichte pijn in mijn hart dat ik dit jaar niet zelf heb gezwommen, keerde ik huiswaarts, maar niet voordat ik ons aller Mariëlle van der Toorn - van Meerwijk tegen het lijf liep. Zelf kon zij er helaas dit jaar niet bij zijn: “ik wilde de dansfinales van mijn dochters niet missen. Voor hen doe ik dit tenslotte allemaal”. Haar Jeroen heeft haar bij terugkomst toch nog even afgezet in Haarlem, zodat zij de goede afloop en het enorme bedrag dat is opgehaald, samen met al die ongelooflijke lieve mensen die dit evenement hebben mogelijk gemaakt kon vieren. 
 

bottom of page