top of page
Search

Hondenmensen

Updated: Feb 5

Waar niet-honden mensen wellicht maar weinig van zullen begrijpen, is dat wij hondenmensen toch een apart soort vormen. Zoals motorrijders en bijvoorbeeld ook zeilers elkaar altijd zullen begroeten als ze elkaar tegenkomen of passeren en elkaar zullen helpen bij pech of averij, zo hebben ook hondenmensen eigen gedragscodes.


Ik durf zelfs te beweren dat hondenmensen relaxter zijn. Dit zullen niet-honden mensen natuurlijk in alle toonaarden ontkennen, maar ik merk gewoon vaak dat hondenmensen zich veel minder druk maken om van alles. Laat ik eerlijk zijn. Ik kan me ontzettend druk maken om allerlei zaken, maar dat zijn dan natuurlijk wél zaken waar iederéén zich eigenlijk druk om zou moeten maken. Ik heb het hier over andere dingen. Dingen die niet de moeite waard zijn om je druk om te maken. Hondenmensen zullen direct begrijpen waar ik het over heb! Nu is overigens niet iedereen die een hond bezit een hondenmens, laat ik daar ook helder over zijn. Sommige mensen met honden begrijpen het gewoon niet, de 'code'....

Afgelopen zomer heb ik, voor het derde achtereenvolgende seizoen, vijf weken mijn tent opgeslagen op een hondencamping. U hoort het goed....een hondencamping! Dat is geen camping waar honden gedoogd worden en aangelijnd 'welkom' zijn...maar een camping waar honden net zo vrij zijn als de mensen. Misschien zelfs wel vrijer. Voor de mensen is er een keurig toiletgebouw...de hondjes mogen alles gewoon lekker laten lopen. En als u nu denkt dat er dus overal hondenpoep ligt....neen! De mensen ruimen alles keurig op, spreken elkaar daar ook direct op aan en een plasje tegen de tent of caravan wordt direct schoongemaakt, zonder dat iemand zich daar druk om maakt. In de directe omgeving van de camping, op het prachtige Drentse bosrijke platteland, zijn diverse losloopgebieden en er is een prachtig meertje waar je heerlijk samen met je hond kunt zwemmen. Bij de eigenaresse van de camping kun je hondenvoer kopen en er is een aantal kleine badjes waarin de honden, bij extreme hitte, lekker wat verkoeling kunnen vinden. De honden zijn er happy, spelen heerlijk samen, hebben per dag hun blafmomentjes en als er nieuwe honden inchecken, is binnen no-time de nieuwe pikorde weer gevonden. Noem mij maar gek, maar zo hebben we allemaal een ontspannen vakantie!

Als hondenmensen hebben we het steeds lastiger om leuke plekken te vinden waar we welkom zijn met onze hond. Hondenmensen zijn de nieuwe rokers, die steeds meer geweerd lijken te worden uit het openbare leven en bijvoorbeeld de horeca. Waar dat toch vandaan komt snap ik niet. Mensen....de niet-hondenmensen....ondervinden kennelijk nogal wat 'last' van honden, vinden het vies of zijn bang voor honden....allemaal heel gek. In een tijd waarin we steeds biologischer moeten, raken we steeds verder vervreemd van de natuur en vooral van de dierenwereld. Ik ondervind overigens veel meer overlast van mensen dan van honden....maar goed, dat ben ik.

Ik verkeer al enkele jaren in de gelukkige omstandigheid dat ik leef in een omgeving waar ik met Woody, de hond, heerlijk los kan lopen. Voor de vorm heb ik soms nog wel een riem mee, maar gebruik hem zelden. We kennen hier zelfs het hondenstrand....waar je het hele jaar vrij met je hond mag lopen. Op deze prachtige eerste herfstdag heb ik weer zalig tien kilometer gelopen. Met de pootjes door het water, van Parnassia naar IJmuiden, om daar even een koffie te doen bij de surfclub....waar honden zeer welkom zijn...en weer terug. Woody wisselde zijn ligplekjes in de zon af met een plekje in de schaduw. Lekker los, lekker vrij!

Helaas zijn honden weer niet welkom in ons prachtige duingebied....daar schrikken de herten van. Dat dit zo'n beetje de natuur is van deze vluchtdieren doet er kennelijk niet toe en dat de herten steeds tammer worden - een zorgelijke ontwikkeling - nog minder. Dat er steeds meer gejaagd moet worden vanwege de overpopulatie (door gebrek aan natuurlijke vijanden) is ook irrelevant. Dat we veel belastinggeld uitgeven aan ecoducten om, onder meer, de wolf weer terug te halen naar Nederland is ook geen argument.....geen honden in het duin!!

Vorig weekend was ik even met zoonlief op de Veluwe en zijn we overnacht in een 'hondvriendelijk' hotel. Dit was ook weer aan de rand van een prachtig bos, waar de honden los mogen. Wat een geweldig concept! Aan alles was gedacht: van hondensnoepjes, een tennisbal en een drinkbak, en er stond zelfs een hondenmand op de kamer. Kijk....zo kan het ook!

Als er ooit eens wetenschappelijk wordt aangetoond dat hondenmensen langer, gezonder en gelukkiger leven, want méér beweging, minder stress, minder eenzaamheid, hoop ik dat de wereld hondvriendelijker zal worden! Dan kan het eigen risico in de zorg omlaag en kun je in plaats van het betalen van hondenbelasting, hondentoeslag of hondensubsidie ontvangen!

124 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page