top of page
Search

Internationale Dag tegen Fascisme & Antisemitisme

Updated: Mar 14


Van sommige ‘speciale dagen’ vraag je je af waarom hiervoor eigenlijk een speciale dag in het leven geroepen is. Ik begrijp natuurlijk best dat het goed is om gewoon één dag in het jaar extra aandacht te vragen voor een bepaald onderwerp, zoals Moederdag, hoewel je ook je moeder iedere dag moet eren. Er is voor mij in elk geval nooit een dag die níet tegen fascisme en antisemitisme, of welke andere vorm van rassenhaat of discriminatie dan ook, gekant zou moeten zijn. We moeten hier elke dag van het jaar, 24/7 mee bezig zijn en niet rusten voordat we elkaar gewoon eens als medemens gaan beschouwen en behandelen.

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen stoort het mij al voldoende hoe politieke partijen in Nederland elkaar in extreem linkse of extreem rechtse hokjes plaatsen in bewoordingen die er niet om liegen. Hoe het toch zo ver heeft kunnen komen in een land waar, als we eens gewoon heel eerlijk zijn, de mensen het bovengemiddeld goed hebben, is mij eigenlijk een raadsel? Er zijn hier nog voldoende problemen op te lossen hoor, maar ik prijs mezelf toch iedere dag gelukkig dat ik in het makkelijke deel van de wereld geboren ben.


Als vrijdenker zal ik het recht op vrijheid van meningsuiting tot op het bot blijven verdedigen. Die

vrijheid gaat echter wel gepaard met een grote verantwoordelijkheid. Het lijkt alsof we dat deel van die vrijheid soms een beetje vergeten zijn. Of...in gewoon Nederlands...denk gewoon eens even goed na voordat je iets zegt. In het verlengde daarvan zou ik aan de zelfbenoemde journalisten van de rioolpers willen vragen om eens na te denken wat je vraagt en aan wie en op welk moment! Het is zo’n goedkope en verwerpelijke manier van stemmingmakerij. Heb je dan echt geen enkel gevoel voor beroepseer?


Ook de roep om stelling in te nemen in het conflict tussen de Israëli en de Palestijnen stuit mij tegen de borst. Laten we in het geweer komen tegen ál het geweld in de wereld, tegen wat en wie dan ook. Voor zover ik mij kan herinneren is er nog nooit een conflict opgelost met geweld en is geweld dus altijd zinloos. Misschien kunnen we het recht op zelfverdediging ombuigen tot de plicht om op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. Uiteindelijk heeft elk mens dezelfde basisbehoeften en staat veiligheid bovenaan die lijst.


Ik weet het, het zijn allemaal clichés, maar dat zijn het niet voor niets. Maar goed, vandaag is dan de Internationale Dag tegen Fascisme en Antisemitisme. Laat ik dan maar de hoop uitspreken dat zo’n dag echt zin heeft en dat de wereld er vanaf morgen écht anders uitziet. Dat we allemaal weer eens zijn gaan nadenken over waar we toch mee bezig zijn en hoe het wellicht anders kan. Hoe leuk zou de wereld er dan uit zien?

54 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page